Produkty otrzymywane z palmy kokosowej mają korzystny wpływ na organizm. Stanowią naturalne źródło ważnych składników pokarmowych takich jak witaminy czy błonnik. Dlatego też tak chętnie włączają je do swojego jadłospisu mieszkańcy krajów azjatyckich. U nas również po olej, mąkę czy cukier wytwarzany z kokosa sięga coraz więcej osób, decydując się używać ich jako zamienników tradycyjnych produktów.
Wpływ na dużą popularność produktów z kokosa, oprócz ich zdrowotnych właściwości, ma również wyraz panującej mody na zdrowy styl życia. W diecie wielu osób coraz częściej pojawia się super żywność, znacznie przewyższająca wartością odżywczą zwykłe jedzenie.
Bardzo dobry przykład tego stanowi olej kokosowy, który w kuchni znajduje wiele zastosowań. Można go używać do smażenia i pieczenia, a obok tego do sałatek czy smarowania pieczywa. Uchodzi za tłuszcz zdrowszy od wielu innych, o czym decyduje jego unikalny skład. Dzięki temu olej bywa pomocny w leczeniu dużej grupy schorzeń oraz zapobieganiu im. Wystarczy tu wymienić na przykład demencję, cukrzycę czy padaczkę. Poza tym jest niezwykle skuteczny w walce z nadwagą i otyłością.
Inny wartościowy produkt spożywczy, pozyskiwany z kokosa, to mąka kokosowa. Chętnie korzystają z niej osoby, które muszą wykluczyć z diety gluten. Stanowi też idealny produkt dla cukrzyków, bo nie powoduje wahania poziomu cukru we krwi. Dostarcza dużych ilości błonnika, białka oraz zdrowego tłuszczu. Nadaje się nie tylko do pieczenia, ale także do spożywania w postaci surowej. Już niewielka ilość mąki kokosowej, dosypana do potrawy, pozwala skorzystać z jej cennych właściwości.