Spirulina to modny ostatnio suplement diety, wpisujący się w kanon tzw. superfoods – składnika odżywczego o wyjątkowych właściwościach i korzystnym wpływie na nasze zdrowie. Spirulina to nazwa handlowa sinicy, rosnącej w zasolonym, alkalicznym środowisku wodnym. Jej unikatowe właściwości znane są od setek lat, stosowana była m.in. w diecie Azteków.
Czemu spirulina zawdzięcza swą popularność? Przywraca równowagę kwasowo – zasadową organizmu, w stopniu nieosiągalnym przez inne suplementy diety. Jest skarbnicą witamin i minerałów, zwłaszcza żelaza w doskonale przyswajalnej formie, oraz potasu, wapnia czy jodu.
Zawiera ponadto unikalny kwas gamma – linolowy, w naturze występujący jedynie w kobiecym pokarmie i kilku olejkach roślinnych. Wybitnie wysoka zawartość białka, wraz ze wspomnianym wysokoprzyswajalnym żelazem, czyni z tej mikroalgi doskonały suplement diety dla wegetarian i wegan. Ale nie tylko – to doskonały sposób urozmaicenia jadłospisu dla każdego.
Spirulina dostępna jest w postaci tabletek czy proszku (), który wkomponować można w wiele potraw. Spirulina obniża poziom złego cholesterolu, sprzyja odbudowie mikroflory jelit, dzięki zawartości jodu wspomaga leczenie niedoczynności tarczycy oraz odtruwa.
Ta mikroalga wspomaga organizm podczas wzmożonego wysiłku umysłowego i fizycznego. Poprawia kondycję skóry i przyspiesza rekonwalescencję w przebiegu zakażeń dróg oddechowych. Ogromna uniwersalność zastosowań tej mikroalgi, czyni z niej doskonały suplement diety absolutnie dla każdego.